Familie Hu

De komst naar Ugchelen

De familie Hu begon een kwart eeuw geleden in april Chinees specialiteitenrestaurant Sha-Tin (‘rijstveld’) in Ugchelen. Ze zijn nog altijd blij met de plek waar ze terecht kwamen. “We zijn vijfentwintig jaar geleden goed opgevangen. Ik ben als kind hier gekomen. We spraken slecht Nederlands. Ik ben dankbaar voor alle hulp die wij kregen. Veel mensen zijn goede vrienden geworden”, zegt de goedlachse Fuyi Hu.

Na eerst een periode in Utrecht te hebben gewerkt, openden vader en moeder een eigen restaurant in Ugchelen. Ze kwamen met zeven kinderen, waarvan de toen veertienjarige Fuyi Hu nu de gastheer van Sha-Tin is.

Familie

“Er werken nog drie mensen van de familie Hu. Moeder (Fongcha Hu, red.) kookt, zij is eigenaar van de zaak. Mijn vader overleed al toen ik 17 jaar was. En mijn broer is meester-kok. ik doe het klantencontact.” Het is, volgens Hu, vrij uniek dat een Chinees restaurant zo lang op dezelfde plek zit. Het was de mooie omgeving “dichtbij de bossen, veel groen, maar lekker dichtbij de stad” waardoor de vader van Hu destijds voor U Ugchelen koos. “En er was nog geen Chinees restaurant.”

De familie komt oorspronkelijk uit Zuid-China. Missen doet Hu de heuvelachtige omgeving niet. “Nee, ik ben hier helemaal gewend. Wij passen ons snel aan andere culturen aan. Het is hier veel rustiger. Hier wonen we in een dorp. In China woonden we in een vrij grote stad met veel mensen.”

Contacten

Trots laat Hu een dikke map zien met verschillende dankbetuigingen en aanbevelingen. Hu heeft veel betekend voor bemiddeling en begeleiding van vriendschapen handelsdelegaties in Nederland en China.

In de afgelopen jaren had hij onder meer contacten met de landbouwuniversiteit in Wageningen. “In 1999 is de relatie met China begonnen. Dat heeft veel studenten en samenwerking opgeleverd.” Het heeft contacten met verschillende prominenten opgeleverd.

Een foto waarop de Chinees staat afgebeeld met prins Willem Alexander en prinses Maxima hangt prominent in de zaak. “De foto is gemaakt in Shanghai in 2010 tijdens de opening van de Wereldtentoonstelling. Daar was ik voor uitgenodigd. Maar moet je dat nou in de krant zetten?”, merkt Hu bescheiden op. ‘Ik ben hier helemaal gewend. Wij passen ons snel aan.

Inzet

Als vicevoorzitter van de afdeling Oost van de Vereniging Nederland-China zet de Ugchelenaar zich graag in voor het bevorderen van de samenwerking tussen de twee landen. Zowel op cultureel als op economisch gebied.

Dankbaar

Met “goede aanbiedingen” wil de familie Hu de inwoners bedanken voor hun vijfentwintig jaren in Ugchelen. Hu doet alvast een aanbeveling voor een gerecht van de menukaart. De keuken van Szechuan. Dat is uit West-China. Wel pikant tot zeer scherp”, waarschuwt hij erbij. Ook de siamrijst die volgens Hu in deze regio alleen in het Ugchelense restaurant op de kaart staat, is pittig, maar geliefd.

Overgenomen uit de Stentor dinsdag 3 april 2012 (door Wilma van Wijk)

Vrijwilligers in het zonnetje “30 jaar Shatin”

Alle vrijwilligers van “Ugchelen Schoon” schone straten, schone beken en sprengen, kregen van de familie Hu een heerlijk Chinees buffet aangeboden. Deze mensen ploeteren door de beken en liepen door de straten om onze rommel op te ruimen! Ongeveer zestig mensen zaten te smullen van het uitgrebreide buffet. Het restaurant bestaat 30 jaar en met deze ludieke actie willen ze dat vieren.

Ruim dertig jaar geleden begon de familie Hu in Ugchelen. Ze voelen zich thuis, ze hebben hier vrienden gemaakt en ook veel trouwe klanten. “Het leek ons een goed idee om bij deze gelegenheid juist die mensen te trakteren, die zich in hun vrije tijd inzetten voor het dorp.” zegt John Hu met grote glimlach op zijn gezicht. “Wie jarig is trakteert,” zo zeggen jullie dat toch in het Nederlands?

Harry Vos, voorzitter van de Dorpsraad, spreek z’n waardering uit over dit geweldige evenement. Een groepsfoto wordt gemaakt, nog even moelijkk om 60 mensen op de foto te krijgen! Een proost werd uitgebracht op de gastvrije familie Hu. Kortom, alle genodigden zijn in een opperbeste stemming. Sha-Tin heeft vele leuke aanbiedingen het hele jaar door, loop gerust eens binnen.

Overgenomen uit de Bron (door Tineke van den Hazel)